duminică, 19 iunie 2011

Recomandarea de duminică - Casa Memorială Visarion Puiu

   La foarte mică distanță de Mănăstirea Neamț, în comuna Vânători Neamț, este casa memorială Visarion Puiu și muzeul Mihail Sadoveanu, mai exact locul unde scriitorul și-a petrecut ultimii ani din viață. Locația este într-un loc extraordinar de frumos și de liniștit, cu o curte mare precum se poate vedea și în pozele de mai jos, dar din păcate pentru noi casa era închisă la momentul la care am trecut noi pe acolo,  și am încercat fără succes să dăm de preotul care răspundea de muzeu, al cărui număr de telefon era trecut la intrare dar nu a răspuns la telefon, așa că ne-am mulțumit cu priveliștea din curtea interioară și cu ce am putut vedea prin geamurile închise.
   Poate nu toți știți cine a fost Visarion Puiu, așa că încerc să vă spun eu pe scurt. Visarion Puiu este singurul mitropolit caterisit de Biserica Ortodoxa Romana și tot singurul care rămâne, formal, condamnat la moarte de justiția comunista. Povestea mitropolitului roman care a îndrăznit să-i scrie lui Stalin și să încerce să-l convingă că biserica nu are frontiere rămâne prea putin cunoscuta, iar actul caterisirii in 1950 de catre Marele Sinod al Patriarhiei Bisericii Autocefale Romane este lăsat in uitare. Visarion Puiu, pe numele său adevărat Victor Puiu, s-a născut la 27 februarie 1879 la Pașcani și a decedat la 10 august 1964 în Franța. A avut mai multe funcții de conducere în Biserica Ortodoxă Română, dar a fost caterisit de Sfântul Sinod în 1950, după condamnarea la moarte dată de tribunalul București și reabilitat tot de aceeași instituție religioasă în 1990. Mormântul îi rămâne departe de țară în cimitirul Montparnasse din Paris, după ce a fost mutat acolo din cimitirul catolic al satului Viels Maison, loc în care și-a trăit în condiții de extremă sărăcie ultimele zile. ( Sursa informațiilor: Wikipedia)



    
   Locul merită vizitat, și dacă nu reușiți să vizitați doar exteriorul pentru frumusețea și liniștea sa, dar dacă reușiți să vizitați și interiorul să ne arătați și nouă poze, și să-i transmiteți preotului care se ocupă de casă să răspundă la telefon.


Pace.

2 comentarii:

  1. nu stiam nimic despre Visarion Puiu....vieti greu incercate...
    trebuie sa ajung si eu in Neamt...sunt locuri atat de frumoase acolo...si oameni deosebiti care si-au lasat amprenta...

    esti un ghid priceput...multumesc :)
    ce mai urmeaza? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @pandhora - ma bucur ca ai aflat ceva nou de la mine, chiar ma bucur. Ai dreptate locurile sunt minunate și oamenii sunt excepționali, te îndrăgostești de zona foarte repede. Ce urmează nici eu nu știu crede-ma, dar o sa ma uit intre poze și-o sa-mi aduc aminte ceva frumos, duminica viitoare.

    RăspundețiȘtergere