...sau altfel spus de unde pornesti si unde ajungi
Definitie: workaholic - individ preocupat excesiv de activitatea sa profesională
Am gasit pe internet un articol legat de faptul ca Japonezii sunt cei mai Workoholici oameni de pe pamant si m-am automotivat sa fac o cercetare:
Definitie: workaholic - individ preocupat excesiv de activitatea sa profesională
Am gasit pe internet un articol legat de faptul ca Japonezii sunt cei mai Workoholici oameni de pe pamant si m-am automotivat sa fac o cercetare:
Asta e ce am putut sa aflu. Se explica usor de ce se ridica asa repede japonezii orice li s-ar intampla.
Noi nu aparem in clasament si nu aparem nicaieri cu aceste date. Am facut eu un calcul, care nu cred ca este relevant, dar il pun aici.
Pornim de la 365 de zile/an. Scadem zilele de sambata si duminica (52 saptamani *2=104) si ramanem cu 261 de zile. Din ele scadem cele 11 sarbatori legale libere, si ramanem cu 250. De aici mai scadem 22 de zile de concediu anuale (aici variaza de vechime intre 21 si 24 dar iau 22) si ramanem cu 228. Teoretic aceeste 228 ar fi zile cde munca 100% dar nu e asa pentru ca marea majoritate dintre angajatii isi iau in medie 15-20 de zile de concediu medical pe an (punem 20). In concluzie ramanem cu 208.
Teoretic nu stam asa rau dar practica este calculata in studiul de mai sus asa ca studiul meu nu este elocvent l-am facut doar asa sa facem o comparatie.
Parerea mea e ca nu stam asa bine cum apare in calcul pentru ca noi daca avem nevoie de 1-2-5-10-20 de zile libere le "rezolvam".
Faza cu sarbatorile legale m-a facut sa fac un alt studiu pe internet depre sarbatorile publice la noi si am fost socat. Va prezint lista mai jos.
O precizare: Cele cu rosu sunt sarbatorile legale cu liber acordat obligatoriu, cele cu galben sunt sarbatori legale publice si cele cu albastru sunt propuneri facute in parlament.
Acuma sa-mi spuna cineva care dintre voi stia ca Ziua imnului e in 29 iulie sau alte date, de exemplu: Ziua Nationala a Ambulantei din Romania, Ziua Detinutilor Politici Anticomunisti, Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului, Ziua Memoriei Victimelor Comunismului din Romania, Zilei Patrimoniului Mondial din Romania. Suntem ciudati dar nu suntem singurii, cum am crezut eu.
Comparativ, totuşi, cu alte state din Uniunea Europeană, în România ar mai fi loc de zile libere. De exemplu, Cipru are 17 zile libere pe an, iar Belgia 16 platite sau cu liber legal asa ca... teoretic nu suntem asa puturosi sau mai bine spus n-avem voie sa fim.
Pace.
P.S.: Datele sunt luate in intregime de pe internet.
foarte buna abordarea. si interesant studiu. si eu m-am gandit ca prea stau oamenii cu mana in san. da sunt motivati, ca-i sarbatoare
RăspundețiȘtergereDeci in concluzie nu stam mai rau ca altii ba chiar mai bine decat unii din fruntea listei.
RăspundețiȘtergereProblema este ca noi ne facem rau cu mana noastra . Noi singuri spunem despre noi ca suntem jalnici si e normal ca asta sa fie perceptia romanului in lume.Un mic exemplu la acest capitol care nu este tocmai relevant dar este destul de concludent : iti aduci aminte ca un roman a ucis o italianca , ei bine stirea asta a fost difuzata pe toate canalele ,la orice ora mai bine de o saptamana .Apoi un italian a omorat o romanca ,stirea a fost difuzata o data sau de doaua ori si nici macar nu am aflat daca a fost condamnat sau nu. Nici nu incape vorba de stirile de la italieni .Si-acum care este perceptia telespectatorului in lume sau chiar la noi?
Discutia despre "sunt mandru ca sunt roman" e amplu dezbatuta si majoritatea se denigreaza singuri.Nu e bine , asta este ceea ce vor unii sa credem , sa nu cerem mai mult ,sa ne inchida gura.
Un alt exemplu, mai mult o intrebare : toata Europa se confrunta cu somaj,inflatie si criza financiara si atunci de ce mai bine de jumatate din romanii apti de munca sunt prin toata Europa ? Ca suntem lenesi, ca suntem jalnici sau hoti ?
Mandria este o datorie fata de strabuni,prieteni si origini , nu are legatura cu statul si nici cu delicventii care dealtfel sunt peste tot in lume si poate chiar mai mult ca la noi , dar nu sunt subiecte de stiri .
La noi au murit ,daca iti amintesti , la locul de munca de epuizare ,de ce , de lene ?
Multi nici macar nu au concedii de frica sa nu piarda locul de munca . In unele firme in care se cere mai multa munca isi iau concediu in rate.Citeste statistici realiste despre concediile la romani si cati din ei chiar isi iau concediu si nu statistici facute teoretic.Majoritatea muncesc mai mult de 9 ore pe zi , poate mai mult fara plati suplimentare , in constructii agricultura ,comert . Acestia sunt majoritatea iar statisticile sunt facute teoretic luand in calcul cateva categorii care beneficiaza de toate drepturile .Majoritatea muncesc la negru , de ce ? pentru un pumn de bani in plus si nu stiu ce e acela concediu , prime sau plati pentru ore suplimentare .
Sunt multi romani muncitori contrar a ceea ce ne inchipuim sau ne spun altii.
@raul - stii bine ca noi nu lucram cand ii sarbatoare
RăspundețiȘtergere@sorin - Corect Sorin. Si eu vad asta, in locul unde muncesc, Ore suplimentare neplatite, oameni la care li se impune o norma, o depasesc isi iau bonus si luna viitoare e dublata, oameni care muncesc 9-10-11-12 ore pe zi fara plata suplimentara pentru ca li frica sa-si deschida gura ca poate raman fara munca. Si inca un punct foarte bine exprimat cu oamenii care muncesc afara. Stiu pe cineva care e in Spania, unde cota somajului e cea mai mare din ultimii nu stiu cati ani si el munceste, fara probleme pentru ca e serios si harnic. La problema asta este o alta teorie: muncim mult mai constiincios afara pentru ca suntem mai bine platiti. Iar in legatura cu cele 2 crime este ˝normal˝ pentru ca este vorba de romani. Ideea e in felul urmator: uite cum a omorat-o porcul ala de roamn pe italianca noastra pura si curata iar la cealalta crima a fost: lasa ma bine ca a omorat-o ca am mai scapat de curve. Astea sunt ideile preconcepute.
RăspundețiȘtergere