marți, 19 aprilie 2011

Nemții și corectitudinea

   S-a cam dus și corectitudinea la unii dintre nemți și cu asta și mitul existent, cel puțin pentru mine. Vă voi explica de ce.
   Muncesc într-o multinaționala, ca și majoritatea dintre noi. Din motive de siguranța zilei de mâine nu-i voi da numele. Unul dintre noi mei colegi în școlarizare este neamț. Din discuțiile cu el purtate în engleză, singura limbă pe care o cunoaștem amândoi aflu că este practicant și că are contract pe perioadă determinată de 6 luni. Eu, prost, om simplu, român, ce cred??? Cred c-a venit neamțul din Germănica în Românica să ne arate nouă cum se face treabă c-o fi avut vreo 10000 de burse pe la te miri ce firme și-ncep a avea discuții elevate cu el, în măsura în care pot și eu, despre cum să îmbunătățim diverse chestii care se întâmplă în firmă și alte alea. Și-n prostia mea îl întreb într-o zi, care ar fi fost motivul pentru care a ales România și nu altă țară mai aproape de Germania și mai dezvoltată ca noi , ca Cehia de exemplu. Și ce credeți că-mi răspunde nepotul lui Goethe? Păi aici l-a trimis X (nu pot să dau nume - o persoană foarte importantă în companie la nivel european). Și-l întreb de unde îl știe pe X. Și el îmi zice că tatăl lui îi face și-i drege lui X, adică se știu personal și sunt prieteni de mai mulți ani.
   Și cu asta s-a cam dus mitul neamțului corect pentru mine. După discuții adâncite cu feciorul aflu că are și o leafă de 10 ori mai mare decât un salariu mediu din România. Deci aducem nemți să îi învățăm să muncească și-i plătim la nivel de manager și luăm absolvenții noștri din facultăți și-i ținem luni întregi neplătiți după care le spunem că nu mai avem nevoie de ei. După toate astea mergem și muncim în străinătate și suntem conduși de oameni plătiți ca să învețe. Ciudat context.
   Cum nici violul nu mai e ce a fost, nici nemții nu mai au corectitudinea de altădată, sau poate n-au avut-o niciodată ci doar au creeat un mit. N-o să știm niciodată.

Pace

6 comentarii:

  1. tot ce ajunge si atinge Romania se denatureaza, se romanizeaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. greșești prietene. N-au nici o treaba cu Romania. Singura legătura cu Romania e ca l-au trimis aici, altceva nimic

    RăspundețiȘtergere
  3. acuma nu ma astept sa fie corecti in toate punctele de vedere iar faptul ca este neamt si ca este pila cuiva i-a dat sansa sa primeasca un salariu mai mare, conform standardelor de la el din tara. Din cate am auzit, romanii, pe unde s-au dus, au salarii mai mici decat "bastinasii" asta fiind si motivul pentru care sunt angajati.

    RăspundețiȘtergere
  4. @liviuberdila - in ceea ce priveste salariul te contrazic(I-a dat sansa sa primeasca salariu, nu salariu mai mare) in ceea ce priveste romanii de afara au dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hm, la fel s-a prabusit pentru mine anul asta mitul japonezilor. Am scris atunci despre socul meu, eu care credeam in perfectiunea lor, in precizia lor nebuneasca aproape. Si cat de dezamgita am fost sa aflu de aceleasi obiceiuri si pe la ei, coruptie, birocratie, iresponsabilitate etc
    Cat priveste insa comenatriul de mai sus, din ce stiu eu nu doar romanii sunt platiti mai prost decat bastinasii, ci emigrantii de orice natie. Ceea ce pe undeva e totusi firesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Mihaeladm - e firesc, ai dreptate, dar de ce la noi expatii sunt mai bina platiti ca noi? Pentru ca suntem prosti.

    RăspundețiȘtergere