Să revin la rețetă. Se pare c-ar fi o rețetă ardelenească 100% și diferă cam în fiecare parte a ardealului în care se prepară. În zona din care vin eu, adică undeva lângă Cluj se face în felul următor:
Se ia o pâine feliată, preferabil ca să nu fie foarte groase feliile pentru că vine încărcătura deasupra și nu mai poți mușca. Se taie separat roșii, castraveți și ceapă și se așează pe feliile de pâine câteva bucăți din fiecare.
Pâine pregătită pentru picurat |
Slănina deasupra focului, se rotește în continuu |
Se face un foc simpatic și mare ca să rămână jar mult și după ce se stinge aproape de tot flacăra se ține slănina deasupra jarului la căldură foarte mare. Se poate ține și în flacără dar este riscul să se aprindă și se face amară cum se arde. Când slănina începe să se topească curge prin șanțurile formate printre crestături și din când în când se ia de deasupra focului și se ține deasupra pâinii. Picurii de untură care cad pe pâine topesc brânza și îmbibă pâinea de gustul de brânză amestecat cu legume. Se servește caldă, lângă foc.
În speranța că v-am făcut și vouă poftă s-o încercați, vă urez poftă mare și pentru orice alte detalii, răspund cu plăcere mai jos.
S-aveți o duminică liniștită.
Pace
sper sa ajung vara asta undeva la padure...sigur voi incerca reteta...parca simt aroma sunculitei afumate care se topeste la foc...yammmi :)
RăspundețiȘtergereimaginile postate de tine sunt de-a dreptul...gustoase...mmmmm...
După cum arată pozele cred că este ceva
RăspundețiȘtergerebunnn..
O duminică frumoasă!
de ce esti rau?
RăspundețiȘtergereHmm ce bun !!! :)) Vreau si eu, mi s-a facut foame ;)) oufff !!!!!!
RăspundețiȘtergereO duminica frumoasa si tie:D
@pandhora - șunca este cea cu carne deasupra, dar aceasta folosită la noi este doar slănină, adică grăsime. Imaginile sunt una, dar gustul...
RăspundețiȘtergere@ELENA - Cum i-am spus și pandhorei, gustul face toți banii.
RăspundețiȘtergere@raul - te-o ajuns dorul? :)
RăspundețiȘtergere@C.L.M. - și mie mi s-a făcut arteziană în gură cât am scris, pentru că pozele sunt de prin 2009, dar amintirea e proaspătă de acum vreo 2 săptămâni.
RăspundețiȘtergeream mai trecut pe la painea ta picurata :)))
RăspundețiȘtergere2pandhora - :)), am râs bine de tot :)). Într-adevăr arată deosebit și este foarte bună. Ți-o recomand cu plăcere. Dacă mai ai nevoie de îndrumări când o faci, iți stau la dispoziție.
RăspundețiȘtergereno! asta demult n-am facut...mi-e pofta acum.
RăspundețiȘtergere@Cleo - no înseamnă că e următoarea pe listă.
RăspundețiȘtergere