luni, 21 februarie 2011

De ce se mărește vârsta de pensionare?

     În lumea electronică circulă un mail pe care l-am primit și deunăzi și pe care am decis să-l fac public (Calculul este din mail, vorbele sunt ale mele). Un e-mail trist dar amuzant într-o formă sinistră de a face haz de necaz! Oamenii au început încet sa-și dea seama ca sunt păcaliți! Vă scriu următorul calcul, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflație şi în care prețurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum. 
     Mirel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare e aproximativ 1100 de lei brut. Mirel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura - să presupunem deși guvernanții zic că ieșim - multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2016 leafa lui Mirel va fi aceeași. Ia să vedem însă câți bani plătește Mirel C.A.S.-ului timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei.
     Mirel are numai 28 de ani și deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani și ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România. 
     Cum aşa? Păi pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei impozabil sau nu. Din contribuțiile date statului până la 28 de ani, Mirel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor stagna ca valoare, adică vor fi ținuți de stat într-o valiză, cu eticheta pensia lui Mirel, la banca națională) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni. Adică peste 3 ani. Păi e numai bine: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare! 
     Totuşi, nimeni nu îi explică lui Mirel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Mirel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani . Adică 444 de luni. Presupunând că Mirel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei. O sumă exorbitantă.
     De fapt tot acest sistem gândit de guvernanți pentru pensii este piramidal, inspirat din Caritas și deja este pe cale să intre în colaps pentru că numărul pensionarilor este mai mare decât cel al salariaților. Probabil că pensionarii noștrii nu respectă statisticile și dau peste cap planul lor. Păi atunci hai să mărim vârsta de pensionare să mai apuce doar un an de pensie și ca treaba să fie corect făcută le tăiem și din pensie.
    Oare cine răspunde pentru prăbușirea sistemului de pensii cum a răspuns Stoica pentru Caritas? Diferența dintre cele 2 sisteme este că acolo te-ai dus de bună voie și ai depus banii și aici îți sunt furați. 
     Oare chiar avem plăcerea să fim conduși de cleptomani??

Pace

4 comentarii:

  1. ZoDracule, vezi ca sunt tare incurcate cararile statului, nu contesta sistemul mintilor luminate, ca s-ar putea sa iesi la pensie inainte de vreme... si pensia de boala se da tare greu...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer încă sper că am voie să judec. Să mă anunțe cineva când nu mai am voie să mă apuc de pescuit

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu te stresa ca oricum noi nu prindem pensia!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer la câți bani le dau în fiecare lună eu încă mai sper.

    RăspundețiȘtergere