Castelul Peleş, reşedinţa de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I ( 1866-1914) şi regina Elisabeta, a fost construit între 1873 și 1914, la dorința suveranului, după planurile arhitecților Johannes Schultz şi Karel Liman. Edificiul a fost decorat de celebrii creatori, J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. Castelul Peleș este considerat cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istorist din România, având caracter de unicat și prin valoarea sa istorică şi artistică, rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa.De foarte mult timp mă gândesc să pun la recomandare Castelul Peleș, dar de fiecare dată mi se pare că nu am inspirația necesară să scriu textul aferent pentru că am impresia că niciodată n-o să-mi găsesc vorbele pentru a caracteriza acest loc.
Vreau să vă spun pentru început că prețurile pentru vizitare sunt(adică cel putin erau anul trecut):
- 25 de lei pentru parter
- 50 de lei pentru parter si etajul 1
- 75 de lei pentru vizita completă (parter + etaj 1 + mansarda)
Dacă vreți să faceți și poze vă costă 30 de lei și nu aveți voie sa folosiți blițul. Aici vreau sa mă scuz pentru calitatea pozelor pentru că nu am aparat profesional și oricât am tras de el nu am reușit sa scot o calitate foarte bună fără bliț.
Am început cu prețurile pentru că vreau să evidențiez că în ciuda prețurilor destul de piperate merită toți banii, poate mai mulți. Este o minunăție de Castel pe care o avem și nu știm să ne mândrim cu el. Când am vizitat am ales pachetul de mijloc pentru că ni s-a spus că la momentul respectiv nu se pot vizita decât vreo 3-4 încăperi de sus pentru că sunt în renovare.
Este impresionant in primul rând când afli că la sfârșitul anilor 1800 era printre singurele locuri din lume care avea instalație electrică alimentată de la o hidrocentrală construită pe pârâul Pelișor și tot printre puținele din lume care avea centrală termică. În toate camerele sunt șeminee construite dar în spatele lor sunt calorifere.
În al doilea rând este impresionant luxul și bogăția pe care o vezi de jur împrejur. Într-una din încăperi am fost uimit de o piesă de mobilier, o masă din lemn lucrată manual, sculptată sub forma de dantelă la care ne spunea ghidul ca au lucrat trei generatii din tata in fiu timp de 100 de ani(foto dreapta).
Apoi sunt impresionante băile care arată minunat, dotate aproape cu toate necesare din zilele noastre, (Am uitat să scriu că avea și instalație de apă.) sunt deosebite candelabrele, ușile secrete dintre încăperi, mobila, covoarele, sala de cinematograf, tavanul autoretractabil, etc. M-a fascinat de-a dreptul felul în care scârțâiau podelele din tot castelul, scârțâit care iți dădea impresia de vechi, dar când ridicai ochii vedeai lux. E o chestie care nu se poate asocia foarte bine.
Nu sunt ghid, nu sunt un bun narator dar pot să vă scriu atât: Mergeți și vizitați Peleșul pentru că nici nu știți ce pierdeți și luați-vă un aparat profi cu voi.:) pentru că o vedere din interior dacă vrei s-o cumperi costa între 50 și 60 de lei așa că merită să dai 30 de lei să faci 300 de poze ca mine. Ca să vedeți despre ce e vorba vă las să vedeți pozele făcute de mine, poate vă conving ele dacă eu n-am reușit.
putini dintre noi au ocazia sa vada cu ochii lor un palat...Pelesul este unul...
RăspundețiȘtergerel-am vizitat pe când aveam vreo 14 ani... Acum doi ani, pe timpul unui concediu prin tara, am planificat sa arat familiei mele aceasta bijuterie. Dar... nu a fost sa fie! :( am pierdut doua zile în Brasov, la politie si Asirom, deoarece imediat dupa Fagaras, ne-a tamponat o autocisterna :(( Ne-am bucurat ca suntem întregi si nu ne-a mai ars de niciun palat!
RăspundețiȘtergerePoate la anul... Tare mult îmi doresc.
O duminica excelenta!
@pandhora - ar trebui sa profitam mai mult de asta pentru că erau mai mulți chinezi decât români acolo când am fost noi.
RăspundețiȘtergere@CARMEN - tot timpul am zis că fiarele se-ndreaptă mai ușor decât oasele, așa că bine că ați avut noroc, dacă se poate numi noroc. Ar fi păcat să-l ratați când mai aveți ocazia.
RăspundețiȘtergerem-am bucurat de cate ori am trecut prin sinaia si am vazut aglomeratie la peles; e important sa nu-l uitam
RăspundețiȘtergere@sophie - Sa stii ca daca n-ar fi strainii probabil noi l-am uita. E pacat ca nu apreciem ce avem.
RăspundețiȘtergereAsta are sa fie un comentariu mai lung din partea mea, cu scuzele de rigoare.
RăspundețiȘtergereDa, preturile sunt piparate. Nici eu nu am ales pachetul integral acum 3 ani cand am fost acolo. in fiecare an imi promit sa merg sa-l vad tot, in fiecare an am aceleasi sume la care ma raportez, deci tot aman. :)
N-am priceput mai intai de ce noua nu ne-au vorbit despre povestea masutei, as fi tinut minte asa.
Acum doua zile la stiri se tot faleau americanii cum vor demola si vor si reconstrui ei o pasarela peste o autostrada in California parca in doar 53 de ORE.
Asta e prima paralela la care m-a dus gandul, citind de masuta la care au investit energie si imaginatie trei generatii.
Dumnezeule, am ajuns la ani lumina de lumea aceea !
Apoi bai? Eu de ce n-am vazut nici o baie ??
Am revenit mai sus, unde scriai despre cele trei optiuni de vizitare.
Tot trei erau si cand am vizitat eu Sinaia.
Dar vezi, asa e cand treci rapid peste cifre ! :)
Acum 3 ani optiunile erau altele 3 :
- Pelesul - parter
- Pelesul parter + Pelisor
- Pelesul parter si etaj
Eu alesesem optiunea medie, parterul + Pelisorul.
Altele au fost lucrurile ce m-au mirat.
Si pe care mi le amintesc clar si azi.
N-am dat de bai, de usile secrete, de sala de cinematograf, nu ni s-a spus povestea masutei.
Pentru ca nu fusesem si la etaj.
Acolo mergeau cam doar strainii, ei isi permiteau.
Insa pe atunci nu era spre vizitare si mansarda. Nici nu stiam ca exista si asa ceva. Bine, spre semi-vizitare, din cate spui tu. :)
p.s. din comentarii gasesc ceva ce ma lasa paf : chinezi ?? Chinezi in vizita istorica la noi??
Japonezii stiu ca le au cu astea, dar n-au ajuns pana in Romania.
Iar chinezii la noi eu una ii consideram exclusiv dedicati comertului si restaurantelor. Ma bucur de ambele. :)
Cand am fost eu majoritatea erau americani sau vorbitori de engleza oricum.
p.s.2 O vedere 50 de roni ?? Sau 5 roni?
Oricum, si 5 roni mi se pare un pret nesimtit.
Pentru ca eu una is nebuna dupa vederi, nu pot merge undeva fara sa-mi cumpar macar vreo cateva. Le colectionez de mica.
@Mihaeladm - As vrea sa-ti raspund punctual
RăspundețiȘtergereComentariul poate sa fie oricat de lung numai sa fie ontopic, si-al tau este.
Eu am ales pachetul de mijloc si chiar daca o sa mai merg o data tot acesta o sa-l aleg. E foarte ok
Probabil ghidul nostru a fost mai bine informat decat cel pe care l-ai avut tu. Cat despre rapiditatea miscarii noastre din ziua de azi este similara cu cea de-atunci.
N-ai vazut baie probabil pentru ca la momentul respectiv nu se vizitau, banuiesc
Cand am fost eu nu mai era nici o optiune sa vizitezi Pelisorul impreuna cu Pelesul. L-0am vizitat separat si a fost 20 de lei intrarea parca.
Ghidul nostru a avut toate informatiile la el si ne-a povestit de aproape tot de acolo si a stiut sa raspunda la toate intrebarile. Apropo de asta, in sala unde era masuta era si un vas mare in care, zicea ghidul, se puneau arome pentru a infrumuseta mirosul in camere, dar eu bag mana in foc, ca acela era bong.
Cat despre chinezi, i-am vazut ibn toate locurile unde am fost. Chiar glumem cu sotia si ziceam ca atunci cand pleaca ei in vacanta se populeaza globul. Pe langa ei mai erau nemti, francezi, englezi si ceva italieni, sau cel putin limbile acestea le-am auzit eu vorbite acolo.
50 de lei, fara gluma, sau altfel spus de la 50 de lei in sus la magazinul oficial al Palatului. Comerciantii ambulanti le vand si mai ieftin, dar parca nu au aceeasi calitate.
Ca o concluzie vreau sa zic ca din cate imi aduc aminte cu un an inainte a fost reamenajat si inca se reamenajeaza mansarda cel putin, si poate de asta au schimbat pachetele, cred. Oricum merita toti banii.
Iti mulțumesc pentru superbe poze
RăspundețiȘtergerepe care le-ai expus aici,interiorul m-a
lasat mască !
Îți doresc o săptămână cât mai frumoasă!
@ELENA - Cu mare plăcere. Mă bucur că ți-au plăcut. O săptămână minunată și ție.
RăspundețiȘtergere?! Deci 50 de roni! Aproape ca imi vine sa merg pana la Sinaia numai sa vad cum arata o vedere la suma asta !
RăspundețiȘtergereCu chinezii cred ca ai dreptate, acum ca isi pot permite concedii in afara tarii. Mie chiar mi-ar placea sa intalnesc un grup de-al lor. Ma fascineaza.
Si legat de grupuri, am inteles ca daca intri cu un grup se straini se ofera mai multe informatii si se raspunde la mai multe intrebari.
Nu stiu daca e adevarat, dar dupa ce am citit la tine e clar ca trebuie sa vad si etajul!
@Mihaeladm - da, în jur de 50 de lei, ca să le cumperi de la ei și probabil din acest motiv nu te lasă să faci poze cu bliț.
RăspundețiȘtergereChinezii rulează. Sunt mai simpatici ca pisicile. :)
Cât despre grupuri să știi că nu e adevărat, sunt aceleași informații doar spuse în engleză, germană sau alte limbi. Știu sigur pentru că ne-am intersectat de câteva ori cu un grup de englezi și le spunea și lor aceeași poezie ca și nouă.
Offtopic: Mă duc la Doroftei să beau un Tequila Sunrise că poate aici primesc.:)
:)) Eu sunt sigura ca primesti daca au in meniu. Nu de alta, dar mi-e ca barmanilor le e cam frica de-o eventuala reclamatie la Moshu'. ;)
RăspundețiȘtergereEu abia ultima oara am remarcat bauturile cu denumirile 'profesionale' gen K.O. si Upercut, mi-am zis ca am sa le incerc data viitoare.
Cat despre informatiile oferite grupurilor ... stii cum e : sa se dea mai putine, sa ajunga la toata lumea ! :))
@Mihaeladm - Chiar glumesc. Au o servire ok și localul îmi place mult. N-am încercat nici eu specialitățile.
RăspundețiȘtergereCât despre grupuri să ajungă, să fie bine, ca să nu fie rău.