joi, 14 iulie 2011

Arhiva comică a Securității

   Ca să continui tema săptămânii, vă propun azi să ne delectăm cu câteva fragmente din dosarele fostei securități, și nu cu partea plictisitoare, ci cu părțile distractive. Cu alte cuvinte, cu ce-și ocupau oamenii timpul și pentru ce erau iubiți de sistem. Ar trebui să precizez din prima că informațiile le-am primit prin mail de la un prieten și nu cunosc sursa lor.
   Fragmentele sunt spicuite din lucrările scrise de Carmen Chivu și Mihai Albu, cercetători acreditați pe lângă C.N.S.A.S.
   O sursă de umor din dosarele securității este cea a bancurilor politice, spuse în perioade în care acestea puteau să curme cariera oratorului de ocazie. Profesorul de economie Belu Zilber, un comunist ilegalist, avea mintea-brici si gura cam sloboda. N-a dat atenție cine-l asculta atunci canda spus ca clasa muncitoare nu mai are răbdare pana ce tovarasul Gheorghiu-Dej isi va da bacalaureatul la liceul seral.
Pentru aceasta gluma nesăbuită, Belu Zilber a petrecut 17 ani in închisoare. Desigur, nu orice anecdota "dușmănoasa" interceptata de urechile vigilente ale Securitatii se solda neaparat cu o condamnare. Dar era, obligatoriu, notata cu meticulozitate la dosar. Romanii erau conștienți de asta. Cu atat mai mult bancurile politice devenisera un risc asumat si un gest de fronda. Nu au întârziat sa apara glume si pe aceasta tema. Consemnate, evident, in arhivele Securitatii. Iata un exemplu: "In Statele Unite, capitalistii, ca sa nu se plictiseasca, se distreaza facand concursuri speciale de viteza: 10 masini iau startul, una din ele are frana defecta. In Anglia, zece oameni joaca <>, toti duc revolverele la tampla si trag, numai un singur pistol are glont pe teava. In Romania, zece insi spun bancuri politice, unul din ei e turnator".
Nici măcar in perioada "deschiderii" din anii '70, Securitatea nu a renuntat la obiceiul de a consemna, constiincios, infractiunile prin umor. Turnatorii rămăseseră la fel de zelosi. Unul informa ca un amic obisnuieste sa spuna: "Pamantul este al aceluia care il munceste – dar recolta nu!". Altul para o colega de cancelarie, care ar fi spus, în septembrie 1975: "Va trebui sa invatam sa inotam pe spate fiindca, daca vin alte inundatii, vom fi nevoiti sa facem pluta, iar cu mainile sa aplaudam elicopterul prezidential" . Tot o profesoara face obiectul unui alt denunt: "Permiteti-mi sa raportez, in legatura cu glumele tendentioase, profesoara M.A.. mai scapa din cand in cand cate o astfel de gluma. In ziua de 22.10.1976 i-a explicat profesorului de muzica I. cum canta un surdo-mut melodia <>: isi da cu pumnii in cap". Intr-un alt document de arhiva citim: "S. informeaza ca A. i-a recitat lui N. (care a ras) versurile: <>>".
Bancurile erau vânate cu strasnicie de oamenii Securității. Comedianul Mircea Crisan, dupa ce a ramas in strainatate, era ascultat la "Europa Libera" si bancurile lui erau imprimate de serviciile tehnice ale Securității. A fost intrebat, odată, Mircea Crisan daca nu se teme de bratul lung al Securității. A raspuns zambind: "Nu fi prost, securiștii ma apara sa nu mi se intample nimic rau, ei rad primii, li se pare ca e vorba de sefii lor. Si sunt satisfacuti" . Înaintea unor alegeri, Mircea Crisan a lansat bancul: "Gata tovarasi, acum avem dreptul de a vorbi, nu e ca pe vremea burghezo-mosierimii cand toti se cacau in capul nostru. Acum avem gura". Spus la "Europa Libera", bancul a început sa circule a doua zi in Romania. Alt exemplu e bancul cu Elena Ceaușescu care ii spune într-o zi marelui cârmaci: "Maiestate". Ceaușescu, incurcat, ii zice: "Ei, lasa, Leano, nici chiar asa..." Savanta ii raspunde: "Am vrut sa întreb daca <> pe care nu le-am vizitat?".
Informarile au curs o droaie. Arhivele Securitatii memoreaza sute si mii de bancuri. Iata doar cateva:

Un internat in Azilul de nebuni e intrebat: - Dumneata de ce esti internat?
- Am vrut sa fug peste hotare.
- Pentru asa ceva se sta la inchisoare, nu la balamuc...
- Da, dar eu am vrut sa fug in Uniunea Sovietica.


- Tovarase, de ce ai propus la sedinta de partid sa fim ocupati de chinezi?
- Sa va spun sincer? Va dati seama, ca sa ajunga la noi cateva miliarde de chinezi marsaluind peste Uniunea Sovietica?

Un cetatean a spus ca seful Partidului este un mare idiot. Pentru aceasta a fost imediat arestat si condamnat la 25 ani si trei luni de inchisoare. Toata lumea se intreaba de ce a fost condamnat la 25 de ani si trei luni. S-a aflat ca a primit trei luni pentru insulta adusa unui cetatean al R.S.R. si 25 de ani pentru divulgarea secretului de stat.

Hrusciov si Kennedy stau pe malul marii si fac plaja. Hrusciov citea "Capitalul" lui Karl Marx, iar Kennedy, Biblia. La un moment dat Hrusciov incepe sa rada. Kennedy vrea sa stie de ce rade si Hrusciov ii arata ce scrie in carte: "Socialismul e groparul capitalismului" . Dupa putin timp începe sa rada Kennedy. Intrebat de Hrusciov de ce rade, acesta ii arata ce e scris in Biblie: "Cine sapa groapa altuia cade el insusi in ea”.

Nicolae Ceausescu in vizita la Caminul Studentesc. Studentii, nemultumiti de cantina, cer sa li se mărească indemnizația. Se aproba cresterea de la 10 lei la 12 lei pe zi. Urmează vizita la o puscarie, unde detinutii sunt și ei nemultumiti. Se aproba creșterea indemnizației de la 5 lei la 50 de lei. Ion Gheorghe Maurer e revoltat si cere explicatii. Atunci Ceaușescu ii zice: "Taci, nu fi prost, ca noi studenti nu mai ajungem....”

- Bula, ce face tatal tau?
- E activist de partid.
- Si mama?
- Nici ea nu munceste.


Aceste anecdote si multe, multe altele, au fost atent culese si indosariate de harnicii slujbasi ai politiei politice. Nu pentru hazul lor, ci pentru potentialul incriminant. Cei care le "raportau" aveau intotdeauna grija sa se "distanteze" de asemenea atitudini "neprincipiale" si sa isi faca limpede dezaprobarea. Tonul scortos si impersonal al notelor informative nu face decat sa sporeasca efectul comic:

"Tot S. informează ca acelasi A. a povestit despre înmânarea, tovarasei Elena Ceausescu, a Premiului pentru cea mai buna agricultoare. Pentru ca a arat o tara intreaga cu un singur bou".

Pace

7 comentarii:

  1. Salutare Zodrac !

    Interesant ! Ai părerea mea aici

    O zi faină !

    RăspundețiȘtergere
  2. @Sophie - de râs acum pentru noi, dar atunci cu cântec :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Sorin = Mă bucur că ți-a plăcut. Mulțumesc de apreciere și de big hands.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte buna precizarea din final, ca securistii nu le notau pentru o antologie a umorului. Tinerii nu isi dau seama daca n-au avut un tata anticomunist incapatanat ca al meu. Eu nu l-am mostenit pe latura asta.

    Nu stiu daca ai vazut scrierile din Ploiesti de pe mai multe ziduri, cele cu Vasile Paraschiv erou ploiestean.
    A fost un individ aparte, am tot vrut sa scriu despre asta. Acum mi-ai amintit tu.

    Curajoasa acea profesoara ce spunea despre aplaudatul elicopterului la inundatii.
    Dar daca a glumit de fata cu cine nu trebuia cred ca a avut de patimit, fiindca ironia e crunta. Bine, nu stiu cat de destepti erau cei ce evaluau 'aciditatea' bancurilor.

    Bancul cu 25 de ani pentru divulgarea unui secret de stat nu il stiam si e bun.

    In schimb cel dspre chinezi il stiu sub o alta forma :
    sa ne invadeze chinezii?
    de ce? esti nebun?
    pai da-ti seama, pe la noi vor trece o data, dar prin Rusia trec si la intoarcere !

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mihaeladm - Acum gustam tragicomicul povestirilor, dar atunci a fost putin mai greu. Cat despre bancul cu Chinezii, bun, foarte bun si in varianta ta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Zodrac, acum privind in urma am ajuns sa cred ca si atunci era necesar sa privim situatia un pic detasati si un pic cu umor. Ca sa ne pastram sanatatea mentala. Altfel ... ma uit la taica-miu cat se inflameaza si azi la ideea de comunisti ... si zau ca nu-si face rau decat lui.

    Si ca sa ilustrez atitudinea la care ma refer - tin minte o istorioara de atunci. Poetul Dan Desliu intalnindu-se cu prietenii mereu la o carciuma. Si mereu Securitatea stia ce povesteau ei. Cum se uitau ei asa le-a venit in gand ca pe masa nu se afla altceva decat un cos de paine. (deh, restaurantele comuniste). Si au dedus ca acolo ar putea fi microfonul.
    Asa ca Dan Desliu a luat intr-o zi cosul, l-a pus in servieta si a plecat cu el.
    Pe strada insa ... cineva i-a furat servieta !
    Si spunea amuzat ca doar era o servieta veche si jerpelita, nu arata bine deloc.
    Sper doar ca n-am incurcat personajul si de el era vorba.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Mihaeladm - poate nu se inflameaza degeaba ci datorita faptului ca au in memoria proaspata faptele.

    Nu stiam povestioara relatata de tine mai sus, dar mi s-a parut chiar interesanta, foarte interesanta si cred de intotdeauna ca nimic nu e intamplator.

    RăspundețiȘtergere