joi, 7 iulie 2011

Decât

   Aud din ce în ce mai des la televizor, la radio, dar mai ales la locul de muncă adverbul DECÂT folosit eronat, și anume în construcții pozitive cum ar fi 'Decât 2 zile libere are' sau 'Am băut decât 2 beri', etc..
   După cum ne spune și dexonline.ro DECÂT se folosește doar în construcții negative. În construcții pozitive se folosește doar, ca-n exemplele: 'Am avut doar 2 zile libere' sau 'Am băut doar 2 beri'. Mie mi se pare că nu zgârie așa tare urechea ca în varianta cu DECÂT.

   Eu nu pot să-i corectez pentru că ei sunt vreo 200 și eu sunt unul și conform principiului de turmă, cei care-s mai mulți impun varianta corectă și trebuie să-i suport în fiecare zi, DECÂT.
   Probabil că aş putea să fac o listă cu greșelile pe care le aud zi de zi la muncă, și nu insinuez că sunt ceva stăpân al gramaticii, pentru că nu sunt, dar greșelile lor efectiv zgârie timpanul, DECÂT.
   Din același grup de nervi pe care mi-i fac fără rost pentru că oricum nu pot schimba nimic, este faptul că-i aud că folosesc prepoziția după în locul prepoziției de pe, ca în exemplul 'Dă-mi telefonul după masă'. Din nou nu-i pot corecta pentru că eu sunt unul și ei sunt mulți. Căutând într-o zi statisticile blogului, găsesc la surse de trafic, o căutare pe google cu textul Cum să te uiți la TV după PC(vezi poza de sus). Sunt convins că nu vroia să zică ascuns, dar sincer nici nu am avut puterea să mă mai enervez, auzindu-i pe colegii mei zilnic la muncă. Cu toate acestea am crezut că este o eroare doar de exprimare, nu am crezut că se face și-n scris.
   Din nou, nu spun că sunt vreun Maestru al gramaticii, și fac și eu greșeli, foarte multe, dar parcă acestea sunt ca o picătură chinezească pentru mine, se adună și-ntr-o zi n-o să mă mai pot abține. Sper să fie departe acea zi, DECÂT


Pace

19 comentarii:

  1. sunt multe de indreptat, dar cu pasi mici poate reusim; acum e important ce e la moda- atat

    RăspundețiȘtergere
  2. Era bancul acela cu un om care se duce la magazin sa cumpere cartofi. Vanzatoare il intreaba "De cat ?", iar raspunsul vine nestingherit..."Decat cartofi, da !":)). O seara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ai fost tare pe plac cu decat asta !
    L-am sesizat si la oameni scoliti, la oameni scoliti pe cand inca se mai facea scoala adica.
    Decat si lipsa lui pe de la forma de acuzativ, astea doua sunt cele mai frecvente erori pe care eu una le gasesc prin presa. Foarte enervant!

    RăspundețiȘtergere
  4. Banuiesc ca in cazul lui "decat" e vorba de imprumutarea regulilor gramaticale de negatie din limba engleza. Asta e o boala si trebuie tratata la medic (psihanalist), caci nu e vorba numai de nestiinta, cat e vorba de a fi "cooool".
    Spun "banuiesc" deoarece eu nu stiu limba engleza.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vreau sa adaug ca exista o vorba care in gura dacilor suna cam asa: "nu esti destul de coool / pana nu esti si fudul". :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @sophie - dacă asta e moda, să fii prost, prefer să nu fiu la modă niciodată

    RăspundețiȘtergere
  7. @Rappa_ru' - :)) N-am mai râs așa bine la un banc de foarte mult. O să le spun mâine bancul, poate se prinde ceva de ei. O seară minunată să ai.

    RăspundețiȘtergere
  8. @mihaeladm - Mulțumesc de completare. Am uitat de pe-ul lipsă. Am mai uitat și de care în loc de a cărei, după modelul, O dedicație pentru Mimi, care i-a fost ziua ieri.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Mircea Vladut - există foarte mari șanse să ai dreptate și să fie vorba de Just-ul din Engleză, dar dacă e așa ideea a fost undeva la început pentru că cei pe care îi aud acum nu știu nici română bine, ce să mai vorbim de engleză. Cât despre cool, aceștia sunt mai mult fudul decât cool.

    RăspundețiȘtergere
  10. :)) care Mimi o sa se mandreasca 'cum vorbeste el Jorjica PE radio si nu se pierde cu firea'

    RăspundețiȘtergere
  11. @mihaela - :)) și ca să intre pe radio, stă pe linie în echilibru perfect, pentru că suntem o nație de acrobați.:))

    RăspundețiȘtergere
  12. am uitat sa vorbim corect...
    uneori cred ca am uitat ca am stiut vreodata...

    RăspundețiȘtergere
  13. @pandhora - ai dreptate, și din păcate uzanța zilnică devine normalitate.

    RăspundețiȘtergere
  14. "decat" mai e cum e dar "dupa" asta pus asa suna taraneste, bine ca nu zic "dupe", ceva gen: "da-mi telefonul dupe masa" :)) hahahahaha

    RăspundețiȘtergere
  15. Pe mine ma irita folosirea lui "datorita" fara a se tine seama de context (chiar si la Tv), de genul: i-a intrat apa in casa DATORITA ploilor din ultima vreme. Parca "din cauza" nu mai exista.
    Nu m-ar mira o solutie de genul schimbarea regulilor gramaticale si acceptarea tuturor acestor forme eronate...

    RăspundețiȘtergere
  16. @C.L.M. - în vorbire folosesc și acea variantă, crede-mă. Sper să nu ajungă s-o folosească și în scriere.

    RăspundețiȘtergere
  17. @tetris - Mulțumesc de completare. De asta am uitat.

    RăspundețiȘtergere