marți, 29 martie 2011

Țiganul excentric

   Articolul a apărut inițial aici, pe unul dintre site-urile recomandate de mine.


tigan_cu_copilGeorge și Tatăl său   Întâmplare inedită în comuna ilfoveană Ştefăneşti. Un ţigan din localitate, cunoscut pentru gesturile lui extravagante, a  ţinut neapărat să-şi boteze copilul George. Pe consătenii lui i-a amuzat întâmplarea şi spun că n-au mai pomenit aşa ceva. Pentru mulţi, e prima oară când aud de un ţigan pe care să-l cheme George.
Iată ce a declarat Exponatu, unchiul dinspre mamă al băieţelului: “Păi, dom’le, ăsta nici nu-i nume de rom, e nume de cal. Şi-a bătut joc de copil.”
Nici Expertiza, mama lui George,  nu a fost de acord cu numele, însă nu a avut cu cine să se înţeleagă. Bărbatul ei a lovit-o brutal la nivelul feţei de fiecare dată când a avut ceva de comentat. Deşi a încercat să-i sugereze subtil variante precum Termopan, Lamborghini şi Leptop, bărbatul nici n-a vrut să audă şi a ţinut-o pe a lui: Ori George, ori Alexandru.
Carusel Potârcă, tatăl copilului, şi-a justificat încăpăţânarea în felul următor: Nu vrea  ca fiul lui  să ajungă o persoană fadă, care nu iese în evidenţă prin nimic. “E mai bine să râdă lumea de el decât să nu-l bage în seamă”, a precizat Carusel.

Nota mea: Funny sau nu cazul pare cât se poate de real chiar dacă articolul e un pamflet. Etimologia numelor țigănești devine din ce în ce mai diversificată și poliglotă, în propriul lor fel. Cunosc o familie de țigani care numără, din ultimele mele cunoștințe 10 membri. Vă enumăr din amintiri câteva din numele copiilor: Lămâița, Țurca, Vișan(pus după marele actor Dorel Vișan) Miliardul și Suneta. Poate mai găsiți voi exemple.

Pace.

2 comentarii:

  1. mi-l imaginez pe tigan ca pe un dinamovist intre suporterii Stelei

    RăspundețiȘtergere
  2. Sau ca o vodka între sticle de Rom

    RăspundețiȘtergere